Monday, May 21, 2018

Question & Answers

Minimize
  1. What are the age requirements to enroll in a driver's education class?
  2. What are the Illinois state requirements in order to take driver's education?
  3. What do we need to bring on the first day of class?
  4. How much is the course?
  5. Does the amount have to be paid in full on the first day of class?
  6. What happens if a student has to miss a class?
  7. When can students get their permits?  How does that work?
  8. Can students get a permit before the class starts?
  9. What do the students need to bring to get a permit?   Where is the DMV located?
  10. How do I schedule the driving lessons?
  11. How long do students need to hold a permit before getting a driver's license?
  12. What are the new laws & requirements for teens regarding the Graduated Driver Licensing System?
  13. How many hours do students have to drive with a parent or guardian?
  14. Will students get High School Credit after they complete the driver's education course?
  15. When should students expect to receive a Letter of Completion?
  16. When can students get a driver's license?
  17. Is my Illinois Permit valid in other states?
  18. What are the requirements for a student currently enrolled in a G.E.D. program?

 

 

 1. What are the age requirements to enroll in a driver's education class?  (top
 

Answer:  Students must turn 15 by the last day of class. 

  

2. What are the Illinois state requirements in order to take driver's education?  (top
 

Answer:  All students under the age of 18 must take a driver's education class in order to get a driver's license in the state of Illinois. The course must consist of 30 hours of Classroom, 6 hours of Behind the Wheel driving and 6 hours of observation.
 
Students must show documentation that they are academically eligible to take a driver education course. The basic requirement usually includes:  Showing proof of Jr. High School or High School report card which lists 8 passing grades within the last 2 semesters. 
 
Quick note: 
 
All students must turn in a "Blue Form" signed by the student's high school or junior high school:
 
*  If a student has not completed 2 high school semesters.
*  If a student is in 8th grade or is a freshmen.
*  If the high school or junior high school uses a "quarter grading system"
*  If the high school or junior high school uses "trimesters"
*  If the high school or junior high school uses "block scheduling"
*  If the high school or juinor high school does not use "semesters"
 
(The blue form is given out by the classroom instructor on the first day of class.  You can obtain a blue form by clicking on the following link - Blue Form)
 
All Suburban Driving School will provide information or a form to any student if they:

 

  • Cannot get copy of their High School report card 
  • Are Home Schooled 
  • Did not pass 8 classes within the last two semesters 
  • Dropped out of High School 
  • Enrolled in a G.E.D. Program 
  • Already received a high school diploma

 

  3.  What do we need to bring on the first day of class?  (top
 

Answer:  Folder and first payment.

 

 4.  How much is the course?  (top
 

Answer:  Please refer to our Fees page to learn about our different program fees.

 

 5.  Does the amount have to be paid in full on the first day of class?  (top
 

Answer:  Students do not need to pay the entire amount on the first day of class.  If you elect to make payments, $150 deposit is required on the first day of class with final payment due by the end of the classroom session. 
 
We accept cash, checks & credit cards (Visa, Mastercard & Discover)

 

 6.  What happens if a student has to miss a class?  (top
 

Answer: Students can miss up to 4 days of class.  Each time a student misses a session, they must attend a make up class.  
 
When a student arrives for a make up class, a "make up packet" will be waiting for them.  The make up packet includes all of the items, materials & activities which were covered in class on the day that was missed.

Students can attend any class session at any of our locations in order to complete a make up class as long as there is a class in progress.    Feel free to check our class schedules or contact our main office to view the classes in session.   Quick note:  It is not necessary that students attend the same identical class lesson that was missed. 

 

 7.  When can students get their permits?  How does that work?  (top
 

Answer: Students are allowed to obtain a permit after the 2nd day of class.  The instructor will review the rules of the road & provide all of the necessary information during the first two days of class.  
 
*  Students will also be instructed to bring other forms of identification to the Driver's License Facility in order to get a permit such as:
*  Original copy of their Birth Certificate or Passport
*  Social Security card
*  A $20.00 check, cash or money order
*  Application form   (The instructor will provide this form to the students in class)
*  Something with their address on it
*  Something with their Signature on it

 

 8.  Can students get a permit before the class starts?  (top
 

Answer: Yes, All Suburban Driving School offers a new option called the pre-registration program.
 
Students can obtain a driving permit early (before the class session starts). 
The permit will allow students to begin practicing right away & they can start driving with their parents.
 
There are only 4 requirements:
1.  Students must select a class session that is listed on our class schedules & enroll.
2.  The class must start in 30 days or less.
3.  A $150.00 deposit is required to enroll in the pre-registration program.
4.  The student must be 15 years old to obtain their permit.

 

 9.  What do the students need to bring to get a permit?   Where is the DMV located?  (top
 

AnswerDownload our permit check list and DMV information.

 

 10.  How do I schedule the driving lessons?  (top
 

Answer:  Once the student obtains a permit, they may begin practicing at home & scheduling driving lessons with a behind the wheel instructor.  Students can schedule their driving lessons with our scheduler by calling our office Monday - Thursday between 3:00 p.m. - 7:30 p.m.  Since we are flexible to all of our student's needs, schedules and requests, students are allowed to pick their driving times, dates and driving partners.  If a student does not request a particular driving partner, our school will schedule them with another student from our program.

 

 11.   How long do students need to hold a permit before getting a driver's license?  (top
 

Answer:  In order to get an Illinois driver's license, all students must hold a valid permit for at least 9 months & they must be at least 16 years of age.

 

 12.   What are the new laws & requirements for teens regarding the Graduated Driver Licensing System?  (top
 

Answer:  Find out about the new laws & requirement for teens regarding the Graduate Driver Licensing System at the Illinois Secretary of State web site.  

 

 13.  How many hours do students have to drive with a parent or guardian?  (top
 

Answer:  50 hours outside of a driver's education program must be documented in order to get a driver's license in the state of Illinois.  10 of the 50 hours must be performed at night.  Download a copy of the 50 Hour Log.

 

 14.  Will students get High School Credit after they complete the driver's education course?  (top
 

Answer:  Yes, after successful completion of our driver's education program, students will receive full high school credit at most high schools.  This credit can also be used toward high school graduation.  All Suburban Driving School will supply a letter of completion which can be submitted to the student's high school guidance office for verification of completion.
 

 15.  When should students expect to receive a Letter of Completion?  (top
 

Answer:  After completion of both the classroom phase and the driving portion of our program, students are issued a  letter of completion by the Illinois' Office of the Secretary of State.  This letter arrives from Springfield & students should expect to receive the letter approximately 1 - 2 weeks after the last driving lesson.  The letter of completion can be used as proof of passing a driver's education course & is necessary to obtain a driver's license in the state of Illinois.
 

 16.  When can students get a driver's license?  (top
 

Answer:  Students must hold a driving permit for at least 9 months & be at least 16 years of age. Download a list of items to bring to the DMV.
 

 17.  Is my Illinois Permit valid in other states?  (top
 

Answer:  To find out which states the Illinois Permit is valid in, please refer to this page.
 

 18.  What are the requirements for a student currently enrolled in a G.E.D. program?   (top
 

Answer:  G.E.D. Students must turn in a letter to our driver's education program. All Suburban Driving School will allow a letter from a student's G.E.D. Instructor to be used as a course verification waiver.
G.E.D. Students can turn in a letter to All Suburban Driving School that explains that the student is currently enrolled in a G.E.D. Program.  Once we receive this letter, our program will be able to file for a certificate of completion, after successful completion of the driver's education course.

 

  
Copyright 2016 by All Suburban Driving School